söndag 22 februari 2009

Major Trafvenfelt


Major Trafvenfelts rum vid Stora Bergsgatan. Bild från Linus samlingar

Majoren med elver vid sameralskolan. Bild från Linus arkiv.


Bilden är från 1903. Majoren med elever. Från Linus arkiv








Här är en av de sista bilderna på Askersundskonstnären Hjalmar Trafvenfelt. Han skänkte ett 20-tal konstverk till Askersunds stad som hänger i olika förvaltningslokaler.





Motivet på bilden är från 1929. Trafvenfelt målade nästan bara landskapsbilder.






Konstverken efter majoren och landskapsmålaren Hjalmar Trafvenfelt, är fortfarande mycket eftertraktade i Askersund. Trafvenfelt levde och verkade i Askersund fram till sin död 1937. Han blev 85 år. Det är svårt att få tag på en "Trafvenfeltare" i dag. Och på auktioner i Askersund blir målningarna ofta mycket dyra.

Lokalt är Hjalmar Trafvenfelt en stor konstnär. Ute i Sverige är han dock mindre känd. Kollade med experter när Antikrundan var i Askersund. Ingen av experterna kände till honom utan fick kolla i böcker och med experter på andra håll. Men det var svårt att få tag på uppgifter. Som tur är askersundarna informerade om stadens store konstnär.

Lite var stans i de kommunala förvaltningarna hänger det verk av Trafvenfelt. Det hänger ihop med att konstnär gjorde en stor donation till Askersund stad 1921, bestående av ett 20-tal verk från äldre miljöer i staden. Det finns folk som minns när major Trafvenfelt satt och målade på olika platser i staden. De som minns har berättat att han kunde bli mycket irriterad om någon stannade och tittade.

Hjalmar Trafvenfelt tillhörde en gammal svensk adelssläkt vars manliga medlemmar på något få undantag hanterat svärdet. Själv officer byte han med förkärlek svärdet mot penseln. Till Askersund kom han år 1902 som befälhavare för Askersunds rullföreningsområde. Han var också teckningslärare och gymnastiklärare vid läroverket.

Trafvenfelt producerade under sin Askersundstid 700-800 oljemålningar, de flesta med motiv från Askersund. Hans trogne följeslagare i Askersund var en foxterrier. Enligt Trafvenfelt spelade hunden en viktigt roll i konstnärens skapande. Hunden jagade allt som oftast in en katter på gårdarna. Konstnären var då tvungen att rusa in på gårdarna och avstyra blodiga bataljer. På det viset upptäckte han många motiv för sina tavlor.

Det finns förslag om att samla ihop Trafvenfelts tavlor och visade upp dem på en årlig sommarutställning i gamla Varmbadhuset. Kanske i anslutning med en enklare servering. Det vore nog inte helt fel. Det är inte så många som tar sig in i förvaltningslokalerna och tittar på den gamle majorens skänkta tavlor. För det var ändå till askersundarna som gåvan var tänkt....

Ove Danielsson

PS! Kommentera gärna.

1 kommentar:

  1. Har ärvt en Trafvenfelt av min mamma som tillhört min mormor född i Askersund 1887, dotter till C.P Carlsson.
    Tavlan är till salu om den kommer i rätta händer.
    MVH
    Marie Öhlin
    Nacka

    SvaraRadera