söndag 8 februari 2009

Flickorna i Askersund
År 1912 kom G.H Mellin ut med 25-öresboken "Flickorna i Askersund". Det var för övrigt samma år som olympiaden i Stockholm hölls, vad det nu har med den här boken att göra...

Det var en berättelse från Karl XII:s tidevarv. Boken gav s ut på Albert Bonniers förlag. Bara det. I samma novellserie hade det hunnit komma ut tio böcker när Mellin slog till med sin Askersundsbok.

August Strindberg hade skrivit "En häxa", August Blanche, "Kalle Utter", Zacharias Topelius, "Ungdomsdrömmar" för att nämna böcker i serien. "Flickorna i Askersund" var som ni förstår i ett mycket fin sällskap.

Precis som i de flesta andra goda historier, så ändrades en del av innehållet med åren. Alla vill krydda med lite extra. När boken kommer på tal i Askersund så tror de flesta att titeln är " De vackra flickorna i Askersund". Det låter naturligtvis lite bättre, men rätt ska vara rätt.

Den som läser Mellins bok och väntar sig en utförlig om alla vackra kvinnor i staden 1912 kommer att bli djupt besviken. Boken handlar om flickor i allmänhet och Stjärnsund i synnerhet. Inte ens i kapitlet med namnet "Om stadens jungfrur", hettar det till. Det är mycket "Välkommen Nora, sade Dora","God afton Greta", "Såhå, sade Kirstin", Å ja, svarade Nora", "Men se där , välkommen Lona". Och så där håller det på hela boken igenom. Paren kommer aldrig riktigt till skott som i dagens böcker. Där brukar det ibland vara pang på redan efter sidan två..Bokmoralen har förändrats radikalt kan man lugnt konstatera.

Varför det blev Askersund som kopplades till Mellins bok går det alltid att fundera på. Författaren skriver: "I parentes torde det var tillbörligt att nämna stadens namn är Askersund ". Men det är svårt att hitta så mycket mera som just är kopplat till Askersund. Författaren vill kanske bara vara snäll mot Askersund, eller också hade han någon släkting i staden. Annars kunde det lika gärna ha handlat om "Flickorna i Kumla".

Turistnäringen i Askersund kanske borde göra Mellins bok aktuell igen. Flickorna i Askersund borde locka en och annan nyfiken turist att med egna ögon se hur det står till. Det kanske också finns en och annan trevlig karl att göra reklam för också...

OVE


1 kommentar:

  1. Denna bok måste rekommenderas varmt! Hoppas själv få tid att läsa den inom en snar framtid. // Hr Kulturknutte R. Åslund

    SvaraRadera