måndag 2 februari 2009

Varför Ove?

OVE! Sug på det namnet. Det väcker inte några större vibrationer, eller hur? Jag håller med. Faktum är att namnet Ove har fått lite av töntstämpel över sig. Som revyaktörer använder sig av ibland när de ska var riktigt roliga. Har hört en sketch där damen säger till sin mes till man:"Gå och lägg dej tidigt i kväll Ove, i morgon ska vi åka till Ullared". Jag tycker det inte är roligt.
Har forskat lite efter hur mina föräldrar kom fram till namnet Ove, men kan inte komma på någon vettig förklaring. Det är ett danskt namn. Men mina föräldrar var aldrig i Danmark. De längsta de åkte var till släktingar i Kungsör vart femte år. Med byte till rälsbuss i Valskog.
Det fanns heller ingen stor skådespelare, idrottsman eller sångare med namnet Ove när jag döptes. Inte ens en enkel trubadur med namnet Ove. Det mesta tyder på att namnvalet kom till av en slump. Tror för övrigt att inte jag heller var planerad. Man höll inte på med sådan på den tiden. Då hade vi aldrig blivit sex syskon. Helt klart.
Har fundera på att gå över till mitt andranamn, Lennart, om det nu är så mycket roligare? Alternativet kan vara att göra sig lite märkvärdigare och börja stava Ove med w. Men det skulle nog inte passa mej. Till den stavningen fodras nog en manchesterkavaj med skinnlappar på armbågarna. Och det är en stor investering så här i spartider. Vad jag förstår får man väl hanka sig fram med dopnamnet även i fortsättningen Det är ju ändå inkört på något vis.
OVE
PS! Fredagen den 13 februari har Ove namnsdag som en liten upplysning Bara det....

1 kommentar: