fredag 27 mars 2009

Trav på Alsen


Balder var askersundarnas store favorit på 50-talet. Han var alltid med i täten när de nordsvenska snabbloppen avgjordes på Alsens is. Ägare var åkare Ernst Skoog. En anan bra häst i Skoogs stall var Freja.
På den tiden var hästarna döpta till namn som Balder, Brunte, Dala och Gullan för att nämna några. I dag bör man kunna ett antal flera språk för att uttala ett hästnamn.
Travtävlingarna på Alsen lockade i slutet av 40-talet ofta runt tre tusen personer. Det var stora folkfester. Vid en tävling1947 skänktes halva behållningen , 614 kronor, till ”Radio-hjälpen”. Travsällskapet hade begärt att få höra ”Gamle Svarten” spelas upp på radio, men till sällskapets stora besvikelse blev det inte så. Det blev ingen skiva alls.
Askersunds Travsällskap bildades 1947 och upplöstes 1960. Håkan Person var sällskapets sekreterare från början fram till det bittra slutet. Håkan hade sitt dagliga värv vid stationshuset i Askersund. Han var också sekreterare i IFK Askersund under många år. Håkan finns inte i livet längre. Han berättade för mej att många häståkare kom till stationen där han arbetade. Ernst Skoog övertalade honom att ställa upp som sekreterare. Ordförande var Robert ”Telefon-Johan” Johansson. Enligt Håkan bestod styrelsen av ett verkligt färgstarkt gäng.
Håkan berättade att det inträffade många dråpliga händelse i samband med tävlingarna på Alsen. Vid ett tillfälle var mikrofonen inte avslagen när speakern ondgjorde sig över en ”kuse”. Den stor publiken fick verkligen höra vad han tyckte om hästen.
Travintresset har alltid varit stort i Askersund och det håller i sig. Det är bara att gå en svängt till Masen i Torghallen eller ut till Bellas vid Konsum och kolla på alla som spelar. Själv vann jag 280 kronor en gång på Harry Boy, bara som en upplysning. Men det är också allt och det visar vilken novis på området jag är. Men hästar är vackra.
För ett antal år sedan bildades Askersunds Travförening. Troligen hade namnet blivit Askersunds Travsällskap, bara någon berättat historien. Det var ingen i den nystartade föreningen som kände till det gamla sällskapet. Förste ordföranden i föreningen blev proffskusken Johan Sedström. Hur det står till med föreningen i dag vet jag inte. Den kanske fungerar lika bra som vid starten 1996….
Ove Danielsson

PS! Kommentera gärna

2 kommentarer:

 1. Hallå Ove,
  Himla roligt att läsa dina berättelser om forna dagars Askersund. För en nyinflyttad är det ju mycket jag aldrig hört talas om tidigare. Fortsätt skriv!
  M v h
  Janne G

  SvaraRadera
 2. Åh, vad jag minns de där travtävlingarna!!
  Freja var min favorit. Som "pensionär" hamnade hon i stallet hos bolaget Vieille Montagne i Åmmeberg.
  //Monica

  SvaraRadera