måndag 2 mars 2009

Drömmen om en cykelbil




Gamla kära Hobby Förlaget i Borås har fått många män att ge upp sina tekniska karriärer redan i unga år. I förlagets katalog på 40-talet kunde alla köpa ritningar på den perfekta cykelbilen ”Fantom” för endast 4,50 kronor.



Många köpte ritningar men gav snabbt upp bygget. Det fodrades nästan en doktorsavhandling för att kunna bygga ”Fantom-bilen”. Alltså inget för smågrabbar. I dag hade ritningen säkert varit ett fall för Sverker Olofsson i hans Plusprogram på TV. ”Ska det verklige vara så här ”, som han brukar säga.



Hobbex-som senare tog över Hobby Förlaget- har sålt närmare 30 000 ritningar. Ännu finns det inget dokumenterat om att någon cykelbil blev kvar! Inte ens på 40-talet omnämns något om en färdigbyggd ”Fantom”. Skinnkonstnär Benny Öhrman som under ett antal år verkade och bodde i Askersund byggde en egen cykelbil i sitt garage vid Oxgropen. Det var nog det närmaste någon kommit en egen ”Fantomen”. Men han använde inte ritningen från Hobby Förlaget. Han nöjde sig med att kolla på katalogbilderna. Och det blev riktigt bra. Jag vet för jag har själv provkört den. Den kan väl nämnas att Benny sedan ett antal år tillbaka bor och skapar skinnkonst i USA. Men vi håller kontakten allt emellanåt.



Benny köpte ritningen som grabb men gav snabbt upp sina cykelbilplaner som ung. Men drömmen levde kvar i huvudet och när han blev vuxna karlen byggde han sin variant. När det var aktuellt tyckte Benny att folk som var intresserad av teknik skulle använda mörka och tråkiga vinterkvällar till att bygga sin egen trampbil. Men det var ingen som nappade på förslaget vad jag vet. Benny lämnande kvar sin trampbil i Askersund när han gav sig iväg. Om jag är rätt informerad har veteranfordonsklubben tagit över ”Fantomen”. Historien kunde väl inte sluta så mycket bättre.


Ove Danielsson

1 kommentar:

  1. Hej
    Det finns ett exemplar av Fantom på Motormuseet i Motala ...
    Såg det med egna ögon härom veckan.
    Rolf

    SvaraRadera