lördag 14 mars 2009

Sveriges längsta lastbil

Askersundsverkens bil var 32 meter lång och kunde lasta 452 helfat. Jobbarna på bilden är Erland Lindberg och Bojsman Karlsson.
För drygt 50 år sedan inhandlade ägarna till Askersundsverken, familjen Franzén, en lastbil av kolossalformat för frakt av oljefat ut i Sverige.
Bilen med det långa släpet var på den tiden Sveriges längsta bil, 32 meter. Den väckte stor sensation. Tidningarna skrev spaltmeter om fordonet.
Många askersundare har ännu inte glömt jättebilen. Och det är inte så konstigt. Nästan halva Askersund jobbade på Askersundsverken. Har man inte jobbat där själva, så är det alltid någon släkting som gjutit villapannor eller pressat oljefat på gamla ”verket” i Strandparken..
Anledningen till att familjen Franzén köpte den stora bilen var att järnvägen från Askersund till Lerbäck lades ned. En bil som kunde lasta lika mycket som en järnvägsvagn eller mera var nödvändigt. John-Axel Franzén hade bott och jobbat i Tyskland. Han hade sett stora bilar rulla fram på de tyska vägarna. John-Axel kom hem och började jobba i familjeföretaget. Han tog också fram ritningsförslag på hur bilen skulle se ut. Och vara konstruerad.
Det blev en Volvo. Ryds i Virserum ställde sedan i ordning bilen. Volvon rullade sedan tio år på den svenska vägarna. John-Axel har en stor samling av gamla fina bilder från den tid då Askersundsverken var igång med tillverkningen. En riktig kulturskatt vad gäller industrihistoria. Bilden till den här artikeln finns som ett jättefotografi på väggen i en av kontorslokalerna på gamla ”verket”. Bilden togs fram till en utställning i Örebro som Askersunds kommun deltog i. Askersundsverken och bilen representerade kommunen.
Ove Danielsson

1 kommentar:

  1. ja minns den, och även båtarna som kom med järntackor till gjuteriet , min far jobbade där,hälsningar Lasse Johansson
    ,

    SvaraRadera