söndag 22 mars 2009

Häxan

Bilden på Mariana Vlady som häxa fanns på tidningarnas förstasidor. Bland annat på bildtidningen SE.
Bilden är från en scen i filmen "Häxan". Mariana Vlady får på nöten av ett gäng kvin´nor på kyrkbacken. Statisterna var från Askersund.

En filmkamera kan locka människor att ställa upp på det mesta. Säkert finns det en dröm hos många att bli en riktigt kändis. Som folk tittar efter på stan. En som också kommer att tjäna stora pengar och att få skriva autografer till stora som små.

I Askersund har det inte funnits så stora möjligheter att förverkliga sina drömmar framför en filmkamera. Med undantag för Antikrundan i Närlundahallen för några år sedan. Då fanns chansen att ta med någon gammal fin pryl och agera framför kameran.
Men i mitten på 50-talet inträffade sensationen. Då spelades delar av den fransk-svenska filmfabeln ”Häxan” in i Askersund. Det drällde av kända skådespelare i stan under några veckor. Fransyskan Mariana Vlady återfanns i huvudrollen som häxa. I verkligheten var hon minst av allt en häxa. När filmen spelades in var hon 17 år och redan världsstjärna med ett 20-tal stora filmroller bakom sig. Vackra Mariana med sitt långa blonda hår väckte naturligtvis stor uppmärksamhet i Askersund under inspelningsveckorna. En främmande fågel i 50-talets Askersund.
Många askersundare fick chansen att medverka som statister. Det blev ett minne för livet. En del hade också säkert egna större filmdrömmar. Att själva stå längst fram i rampljuset. Som jag började med går det att få folk att göra det mesta framför filmkameran. Kände en som sågade ved i två veckor framför kameran, men som aldrig kom med på filmen. Filmgänget behövde ved till några scener och då placerades en kamera framför mannen jag kände. Frågan är om det fanns någon rulle i kameran, men bra med ved blev det.
En annan man som jag var bekant med skulle som statist spela lite berusad på kyrkbacken i filmen. Delar av filmen utspelades vid Skagershults kyrka. Tyvärr tog min vän rollen lite för allvarligt. Han kunde inte genomföra statistrollen utan plockades snabbt bort. Benen var allt för vingliga för att det skulle bli trovärdigt. Det är en sak att vara lite onykter och en annan att var full.
När filmen hade premiär i Askersunds Folkets hus 1956, kunde man i förhandsreklamen läsa att det var bäddat för en ”våt spetsnäsdukskväll för damerna”. Om herrarna stod inget. Många av de bästa svenska filmskådisarna på den tiden medverkade i filmen. Trollful mormor till undersköna Mariana Vlady var Naima Wifstrand.
För mej som tycker att alla filmer ska sluta lyckligt blev ”Häxan” en besvikelse när jag såg en reprisföreställning i Folkets hus för några år sedan. Det slutade i rena eländet på kyrkbacken. Ett antal kvinnor-därav många av statisterna från Askersund- försökte helt enkelt ta kål på Mariana Vlady. Ska inte avslöja hur det slutar för alla som inte sett filmen. Men i Askersund har de flesta sett filmen. Det är jag övertygad om. Åtminstone den äldre generationen.
Ove Danielsson

3 kommentarer:

 1. Ahh... var kan jag finna denna film? VHS eller DVD spelar ingen roll!

  Mvh // Per

  SvaraRadera
 2. Säkert kan de på Folkets hus i Askersund hjälpa dej. Det finns en kvinna i föreningen som ordnar med filmer. Hon var också med och ordnade den senaste visningen jag också skriver om.
  Ove

  SvaraRadera
 3. Tack, jag ska prova med dem.

  Per

  SvaraRadera