fredag 3 april 2009

Vattentornet

Vad ska hända med vattentornet? Det är något som politikerna funderar på i dag.
Den här bilden är plåtad från en av luckorna längst upp i vattentornet. Utsikten går inte av för hackor.

Tegelbyggnaden stod klar år 1907.






Det gick åt 170 000 tegel att mura upp det gamla vattentornet på norra höjden i Askersund. Vem som räknade stenarna låter jag vara osagt, men det står att läsa i gamla gulnade papper. Tornet som är 31 meter högt stod färdigt 1907, för 102 år sedan. I dag används inte den praktfulla tegelbyggnaden. Men den blivit något av ett viktigt riktmärke för Askersunds stad. Både från sjöss och land. Politikerna funderar nu som bäst på hur bygganden ska användas. Det är en delikat uppgift att lösa. Och på något vis måste frågan lösas.

Ska tornet säljas och göras om till bostäder, eller göras om till en kommunal kulturbyggnad? Det finns säkert många andra förslag också. I Kumla används det gamla vattentornet till bostäder. Själv har jag varit längst uppe i tornet några gånger i mitt gamla jobb för att fotografera. Bättre utsikt ut över staden får man nog leta efter. För en person med skadade idrottsknän var det ingen lätt uppgift att ta sig upp till de små gluggarna längst upp för att få några vackra bilder. Trapporna är smala och slingriga. Men hinder och många trappor är till för att övervinnas.
Cisternen som sitter i toppen på tornet rymmer 280 kubikmeter vatten och är åtta meter djup. Det var år 1897 som stadsfullmäktige började utreda vattenfrågan. Vattenledningsstyrelsen lade till att börja med fram ett förslag om att anbringa en järnplåtsreservoar överst i tornet på Sofia Magdalena kyrka. Stadsfullmäktige tyckte dock inte att det var något bra förslag, utan beslutande att bygga ett nytt torn.


Det fanns två alternativ att välja på. Ett var att bygga ett torn på Norra Bergen för 105 000 kronor. Det andra var att bygga en vattenbehållare på Väderkvarnsbacken, med filter och nytt maskineri i Askersund för 106 000 kronor. Precis som i dag gällde det att hålla i plånboken för politikerna, så det fick bli det billigaste alternativet. Själva tornet är 31 meter, men från den lägsta punkten i staden skiljer det 46 meter.

I kommunens bevarandeplan från 1993, kan man läsa att tornet har ett stort kulturhistoriskt värde och är i högsta grad bevarandevärt. En rivning är alltså inte aktuell. Om inte annat skulle ett sådant förslag få ledamöterna i ”Föreningen gamla Askersund” att gå i taket.
Det kan väl också sägas att det inte var alla i Askersund som tyckte om tornets placering. Några kulturknuttar ansåg att Askersunds mjuka runda horisontlinjer stördes av vattentornet. Men det var då det…..
Ove Danielsson

3 kommentarer:

  1. Vad roligt att läsa om gamla tider:)
    Tur att Du hittat detta forum så vi kan läsa Dina texter i fortsättningen:))
    Tycker
    Kerstin

    SvaraRadera
  2. Vilken underbar vy över Askersund fr vattentornet.

    SvaraRadera
  3. Bonjour,
    Merci pour les informations ! Je me suis arrêté au pied du château d'eau en août 2017 et cela m'aurait fait plaisir de le visiter !
    Gilles

    SvaraRadera