torsdag 28 maj 2009

Titanic blev Hans öde

Vykortet som Hans Eklund skrev till sin bror Anders i Kårberg visade Titanic i all sin prakt.
Hans Eklund skulle besöka sin morbror i Arizona, men ödet ville anorlunda.

Det här är baksidan på vykortet som 16-årige Hans Eklund skrev till sin bror 1912.


Hans Eklund planer för sina resa var att han skulle börja arbeta åt morbror Johan i Arizona. Familjen hade tidigare fått ett fotografi från Johan. Det är han som sitter till vänster.Kära Anders! Nu är jag redo för min avresa med denna båt. Tillönskar en glad Påsk, och den bästa hälsningen på födelsedagen. Hans.

Så skrev Hans Eklund, Kårberg, på ett vackert vykort från Southampton, England, daterat den 4 april 1912. Kortet var adresserat till brodern Anders hemma i Kårberg. På framsidan fanns Titanic, som då var världens största fartyg. Det var 16-årige Hans Eklunds sista hälsning hem till Sverige. Tio dagar senare gick Titanic på ett isberg och försvann ner i havets djup med 1 500 människor. Bland de omkomna fanns Hans Eklund. Hans kropp hittades aldrig.

Det är nu 97 år sedan atlantångaren sjönk på sin jungfruresa mellan Europa och Amerika. Fortfarande är Titanics öde mycket omskrivet. Bara för någon vecka sedan såldes föremål från överlevande för mycket stora pengar på en auktion i sydvästra England. Anledningen till att jag kan publicera bilder och hälsningar från Hans Eklund är att jag på mitt jobb som journalist träffade makarna Konrad och Rut Larsson i Kårberg för ett antal år sedan. Ruts familj och Hans Eklunds mamma bodde granar i många år. De umgicks också flitigt familjevis. Vykortet från Hans Eklund fanns bevarade hemma hos Larssons.

Hans Eklunds mamma pratade aldrig om vad som hänt sonen berättade Rut för mej. Men det var heller aldrig någon som frågade. Resan över Atlanten var beräknad att ta fem dagar. Ombord på Titanic fans ungefär 2 210 människor, varav 900 tillhörde besättningen. Svenskar och svensk-amerikaner var den största gruppen från Norden. Hans Eklund arbetade på kontoret vid Skyllbergs bruk. Han skulle åka över till sin morbror i Arizona.

I början av 30-talet kom morbrodern tillbaka från Amerika. Han flyttade senare till Hardemo där han köpte en gård. Hans Eklunds mor fick 2 699 kronor ur en välgörenhetsfond efter sin sons död. Det var ett mycket högt belopp. Anledningen var att modern var beroende av sonens arbete för sin försörjning.
OVE DANIELSSON

PS! Kommentera gärna . Har också en hemsida under uppbyggnad om det skulle vara så: http://ovedanielsson.se/index.html

1 kommentar:

  1. Ove! Livsfarligt att bli sittande vid Din fantastiska blogg!
    Tiden bara rinner iväg så intressant är det!
    Som boende i kommunen sedan barnsben känner jag igen en hel del!
    Ser fram emot flera härliga stunder:))

    SvaraRadera