fredag 1 maj 2009

Marknader på torget

Vad har hänt med marknaden i Askersund? Tidigare, på Aste Wikström och Erik Jonssons tid, var torget i Askersund med 110 platser utgångspunkten för ”knallarna”. I dag finns det nästan inte några försäljare kvar på torget! Förstår inte riktigt varför det blivit ändring? Om några år kommer det förmodligen inte att finnas kvar några försäljare på torget om det fortsätter. Det är väl ändå torget som är och alltid ha varit den givna marknadsplatsen. Se till att det inte blir ökenvandring på torget under marknadsdagarna i fortsättningen.

Marknaden är i dag koncentrerad till hamnen och söder om bron. Snart finns det bord ända ut till södra infarten! Mitt förslag är att gå tillbaka till det gamla. Marknaderna ska vara trånga och trevliga. Det har sagts att det inte går att ha 110 bord på torget längre och att försäljarna vill ha med sina bilar in på torget. Men det är upp till ansvariga på kommunen att avgöra det. Är utgångsläget 110 platser på torget så är det. Det finns ett antal torgmarknader som är helt bilfri. Jag har varit på några och det fungerar utmärkt. Så gjorde det också i Askersund tidigare.

Slutligen när jag ändå är igång. Vem är det som kommit på att placera en ful stor vägvisare utanför det fina huset vid torget där Café Tutingen finns? Det måste vara ett tankefel som borde rättas till med det snaraste. Om jag hade något att säga till om skulle skylten vara borta i morgon. Det måste finnas ett lämpligare ställe för skylten vid torget. Det är inte kul att sitta på serveringen och titta under en vägskylt.
Ove Danielsson
PS! Kommentera gärna.

3 kommentarer:

 1. Håller med dig att den sitter helt fel, ialla fall om man ser ur fotografiskt perspektiv.
  det beror ju lite på hur man står!
  Hittade dig av en slum när jag surfade runt bland bloggar...kul!
  Och vi är ju nabos nästan!
  Ha det så bra i majsolens sken!

  SvaraRadera
 2. Håller med dig om att torget skall självklart vara platsen för marknaden. Jag tyckte det var märkligt med en öken mitt på torget utan nasare.

  SvaraRadera
 3. Rikard Åslund6 maj 2009 06:21

  Halloj Ove!

  Givetvis trist med så många luckor på torget, inte minst som det - på pappret - var fullbelagt kvällen innan. Många sena återbud gör tyvärr att torget inte prioriteras bland knallarna. Överlag så har det blivit färre knallar de senaste åren. Något som en del marknader fått känna av än mer än Askersund. Om vi ska "tvinga" knallarna till torget så måste vi nog framöver skippa andra delar av marknadsområdet. Vilket kanhända är rätt väg att gå. Åtminstone så länge lågkonjunkturen varar. Apropå lågt: Vissa "debattörer" (Nilshamre) tror tydligen att marknaden är det enda jag pysslat med genom åren. Att sånt svammel kan räknas som debattinlägg är både pinsamt och skrattretande. Glada hälsningar från Rikard Å.

  SvaraRadera