onsdag 25 mars 2009

Askersunds-Tidning

Askersunds-Tidning fans fram till 1956. Då lades tidningen ned och uppgick i stora Nerikes-Allehanda
Alla Askersunds-Tidningar har mikrofilmats till glädje för släktforskare och historiker. Ett framsynt beslut av kultur-och fritidsnämnden.

Askersunds-Tidning var ett givet inslag hemma när jag växte upp. Eller ”Askersundarn” som de flesta kallade tidningen. Hemma hade vi lite extra anknytning till A-T. Två av mina bröder jobbade på tidningen som sättare och tryckare.
AT kom ut tre dagar i veckan fram till 1956. Då lades verksamheten ned i Askersund och gick upp som ett blad i stora Nerikes –Allehanda, som ägde AT. Till att börja med hängde själva ”huvudet” på AT med i stora tidningen, men det var bara under en övergångsperiod. Mest för att stilla ilskan hos uppretade askersundare.
Ilskan var stor i stan över att lokaltidningen försvann. Nästan alla lovade att inte ta i den stora tidningen. Inte ens med tång. Men det skulle ändra sig. Vi människor glömmer fort. När Nerikes-Allehanda var som störst i Askersund låg täckningen i innerstan på 75 procent. Det går inte att bli så mycket större för en länstidning. Vet inte hur det är i dag. Sedan jag slutade som reporter för att år sedan har jag inte tillgång till några siffror.

Första numret av Askersunds-Tidning kom ut i september 1857. Carl Isak Fahlgren var mannen som startade tidningen. Fahlgren avled 1878. Året efter ändrade den nye ägaren namnet på tidningen till Askersunds-Veckoblad. År 1918 återtog tidningen sitt ursprungsnamn.
Under många år fanns de gamla tidningsläggen uppe på Rådhusvinden i dammet. Nerikes-Allehanda skänkte de gamla läggen till kommunen allt eftersom. Och det blev många med åren. I flera år hjälpte jag hembygdsforskaren Karl-Magnus Svensson, med att hämta lägg på vinden. Han hade astma och tålde inte damm. Svensson fick sitta i vindstrappan och leta efter artiklar.
Senare såg bibliotekarie Johan Brinck till att de hamnade i lokalhistoriska arkivet på biblioteket.

I början på 2000-talet såg kultur-och fritidsnämnden till att Askersunds-Tidning mikrofilmades. Ett viktig och framsynt beslut även om det kostade lite pengar. Släktforskare och lokalhistoriker har haft mycket nytta av mikrofilmerna. De gamla tidningsläggen finns också bevarade, men de lånas inte ut. Folk har tyvärr klippte i tidningarna eller rev ut sidor. Nu ligger de säkert förvar.
Filmerna förvaras i ett särskilt rum där också släktforskarna håller till. Det finns möjlighet att ta kopior på artiklar som mikrofilmas, men det kostar en slant. Papper och bläckpatroner kostar pengar.
Ove Danielsson

2 kommentarer:

  1. Var kan man läsa dessa "mikrofilmsartiklar"?

    Mvh!
    Susanne

    SvaraRadera
  2. Dyrt med bläck och toner förstår att den kostnaden måste tas in.

    SvaraRadera